Omgeving

Toscane is een prachtige regio om vakantie te vieren. Het verblijft in Viareggio is gezellig en een uiterst gunstig gelegen badplaats . Vanuit hier wissel zon-, zee- en strandmomenten af met uitstapjes naar eeuwenoude steden als Viareggio, Florence, Lucca, Pisa, San Gimignano, Volterra, Portofino, Siena. Het is ook mogelijk om typisch Italiaanse dorpjes, bijvoorbeeld in de prachtige Chiantistreek te bezoeken. Bijna elk stadje of dorpje is de moeite waard vanwege een schitterende kathedraal, pittoreske straatjes en vergezichten, statige huizen of interessante musea. Of maakt lange wandelingen langs de vijf unieke dorpen van Cinque Terra of snorkelen op het eiland Elba.
Hieronder volgt een kleine greep uit de mogelijkheden om Toscane te ontdekken:


 

Viareggio

Te midden van beroemde pijnboombossen de drukste badplaats van Toscane met een grote jachthaven, alle soorten van amusement, brede zandstranden en (ook) luxe winkels aan de boulevard. Befaamd om zijn carnavalsfeesten in februari. De in Lucca geboren componist Puccini leefde 5 km ten zuiden in zijn nu als museum ingerichte villa aan het Lago di Massaciucolli; hij componeerde er de opera’s La Bohème, Tosca en Madame Butterfly.

 

Florence (Firenze)

Voor liefhebbers van kunst en stedenschoon een hemel op aarde. Hoofdstad van Toscane en één der voornaamste kunstcentra van Europa. Firenze wordt wel het “Athene” van Italië genoemd vanwege de grote invloed die het vooral in de renaissancetijd op de westerse cultuur uitoefende. Vooral in de 14de eeuw onder invloed van de Medici bereikte het zijn grootste bloei, gebaseerd op handel. Onbeschrijflijk mooi, een ‘must’ om te bezoeken!

 

Lucca

Het rustige Lucca is een van de meest welvarende steden in Toscane en kent een rijke geschiedenis. Bezienswaardig, mooi in tact gebleven middeleeuws provinciestadje (in vroegere tijden de belangrijkste stad van Toscane) met veel winkels en mooie pleinen, waaronder het kostelijke Piazza dell”Anfiteatro, in de 2de eeuw gebouwd in de vorm van een amfitheater.(gebouwd op de ruïnes van een Romeins amfitheater) De 16de eeuwse wallen rond Lucca (deze stadsmuur is 4.200 m.) zijn herschapen in mooie promenades en vormen een geheel dat uniek is voor Italië. Binnen deze muren staan de belangrijke historische monumenten. Beklim ook de middeleeuwse Torre Guinigi, erg bijzonder omdat er eikenbomen groeien op de top. Buiten de wallen liggen de villa’s en tuinen. Lucca organiseert in de zomer het jaarlijkse ‘Lucca Summer Festival”, waar veel beroemde artiesten optreden (zie de website voor meer info: www.escapismmagazine.com) In het jaar 56 voor Chr. kwamen Caesar, Pompeius en Crassus in Lucca bijeen. In 1858 werd de beroemde componist Puccini in Lucca geboren, componeerde o.a. de opera’s La Bohème, Tosca en Madame Butterfly.

Pisa

Of de vakantie nu wel of niet op Pisa Aeroporto is begonnen, een bezoek aan de ‘scheve toren’ – de Campanile – mag natuurlijk niet ontbreken. Het blijft een bijzondere aanblik op deze mooie toren. De naastgelegen 11de eeuwse Dom is echter niet minder de moeite waard. Verder leuk toeristje kijken en er is genoeg te zien en ontdekken in Pisa voor een bezoek.

 

 

 

 

San Gimignano

De plaats trekt veel toeristen, vooral vanwege de bijzondere middeleeuwse architectuur. San Gimignano is bekend om zijn dertien torens die het silhouet van de stad domineren. Deze zijn in de 12de en 13e eeuw door rivaliserende rijke families opgetrokken. De torens deden dienst als woning en versterking, maar vooral als prestige object. Op haar hoogtepunt had de stad ongeveer 70 torens. In de late middeleeuwen was deze stad erg welvarend omwille van diens ligging aan de pelgrimsroute naar Rome. Maar de pest epidemie van 1348 en later de omlegging van de pelgrimsroute betekenden de economische ondergang en het behoud van zijn middeleeuwse karakter. Alle straatjes gaan opwaarts naar het hoogste punt. Het stadje ligt midden tussen idyllische wijn-en olijfboomgaarden. San Gimignano is een van de bestbewaarde middeleeuwse stadjes van Toscane en het is daardoor tevens een van de drukstbezochte.

 

Volterra

Heel oude stad waar in de 8ste eeuw voor Christus de Etrusken zich vestigden. Uit die periode en uit de Romeinse tijd is nog veel bewaard gebleven. Prachtig uitzicht over de typisch Toscaanse omgeving (aanbevolen route: Saline-Pomarance-Larderello-Volterra).

 

 

 

Portofino

Het haventje van Portofino wordt beschouwd als een van de mooiste aan de Middenlandse Zee. Gesticht door de Romeinen met de naam Portus Delphini, of Stad van de Dolfijnen, vanwege de grote aantallen dolfijnen die de Golf bevolkten. De lievelingsbestemming van de jetset, oude adel en nieuwe rijken. Het bergachtig schiereiland waarop Portofino gelegen is, heeft de status van regionaal natuurpark. Het is een subtropisch paradijs met een grote keuze aan voetpaden (Abdij van San Fruttuoso) en fantastische zeezichten.

 

Siena

Van Siena wordt gezegd dat deze zeer oude stad, wel net zo mooi en bijzonder is als Florence. De beroemde kathedraal van Siena (Duomo di Siena), het schelpvormige Piazza del Campo (stadsplein), het Palazzo Pubblico (voormalige zetel), de Torre del Mangia (102 meter hoge klokkentoren), en vele andere architectonische schatten, maken de stad tot een onvergetelijke ervaring.

 

 

 

 

Cinque Terra

Tussen La Spezia en Levanto liggen dicht bijeen de vijf middeleeuwse dorpen Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore in een streek die daardoor bekend staat als Cinque Terre. Het is een prachtig wild, ongerept berggebied met een ruw gekartelde rotskust en de dorpen hebben hun oude karakter en primitiviteit voor een belangrijk deel weten te behouden. Aanbevolen voor wandeltochten, eventueel te combineren met trein en boot.